Un adolescent din Rusia a fost „vizitat” de FSB (Serviciul Federal de Securitate) după ce a postat, în mediul online, un scurt comentariu. A păstrat o amintire de neșters a momentului în care a sunat soneria de la ușă, iar mama sa a fost luată prin surprindere atunci când a aflat că ofițerii aveau un mandat de percheziție.
În anul 2023, adolescentul de 16 ani a lăsat un comentariu în dreptul unei postări din mediul online prin care rușii erau îndemnați să protesteze în sprijinul lui Alexei Navalnîi și împotriva regimului lui Vladimir Putin.
„Am comentat că schimbarea reală în țară va veni doar prin mijloace radicale”, spune tânărul, citat de Meduza.
Câteva luni mai târziu, ofițerii FSB și cei de la Poliție s-au prezentat la apartamentul familiei sale cu un mandat de percheziție, iar el a fost chemat la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru o conversație „educațională” și un „avertisment”.
„La începutul adolescenței, îmi plăcea Putin. Prima dată m-am interesat de politică în jurul școlii gimnaziale. Mama se uita mereu la știrile guvernamentale la televizor sau la emisiunea de seară a propagandistului rus Vladimir Solovyov și, uneori, mă uitam împreună cu ea. Nu mi-a plăcut opoziția și am susținut orice făcea mama.
Dar, apoi, Alexei Navalnîi a fost otrăvit. A fost un eveniment atât de mare încât până și știrile de la TV l-au acoperit. Am devenit curios despre cine era el și de ce era atât de multă ură față de el, așa că am intrat online pentru a afla mai multe. Mi-au plăcut videoclipurile lui de pe YouTube și, de-a lungul timpului, m-am trezit de partea lui mai mult decât a guvernului actual.
Când am ajuns la liceu, Navalnîi era deja în închisoare și războiul din Ucraina începuse. Deja încetasem să mai cred că protestele pașnice ar putea funcționa și, sub o postare în care se chema oamenii să meargă la un protest, am comentat că schimbarea reală în țară va veni doar prin mijloace radicale”, își amintește adolescentul.
După aproape 3 luni de la comentariul postat, adolescentul a trecut printr-o experiență pe care nu o poate uita.
„Două, poate chiar trei luni mai târziu, într-o dimineață devreme, s-a auzit o bătaie la ușa apartamentului în care locuiam eu și mama. Acolo erau ofițeri de poliție cu un mandat de percheziție. Am avut un examen la școală la 13:00 în acea zi, așa că încă dormeam. Mama nu a avut timp să mă trezească și m-am trezit la zgomotul făcut d eofițerii care spunea: «Ridică-te!». Eram atât de tulburat încât nici nu am avut timp să mă sperii.
Au încercat să intre în contul meu Telegram pe alt telefon, dar nu au reușit să treacă de autentificarea cu doi factori, așa că au renunțat. Mi-au cerut parola, dar am spus că nu mi-o amintesc.
În timp ce căutarea încă se desfășura, unul dintre ofițeri mi-a arătat un chat într-o aplicație de mesagerie. Include o captură de ecran a comentariului meu, dar mi-a arătat-o doar pentru o secundă, așa că nu am înțeles despre ce era vorba.
Apoi, un alt ofițer, care părea să fie de grad mai înalt, m-a dus la bucătărie pentru o discuție. Nu m-a amenințat și nici nu a încercat să mă intimideze, dar a spus ceva de genul: «Ar fi mai bine să bați pe cineva decât să faci asta. Sentința ar fi mai ușoară»”, își amintește adolescentul rus.
Adolescentul rus a primit un „avertisment” pentru comentariul postat în mediul online, iar lucrurile confiscate la percheziție i-au fost returnate.
După ce Alexei Nalvalnîi a murit într-un penitenciar de maximă siguranță din Siberia, la școala unde învață s-au prezentat un ofițer de poliție și o femeie pentru a-i avertiza pe elevi să nu participe la proteste.
„După percheziție, mama a început să mă certe, spunând că acum toată clădirea știe ce persoană rea sunt. Dar s-a liniştit în cele din urmă.
Acum, mai aduce percheziția în discuție doar când vorbim despre politică – îmi amintește de comentariul meu, de poziția mea politică și la ce ar putea duce. Încă urmărește emisiunile lui Solovyov și sprijină «operațiunea militară specială». Dar, în afară de asta, este destul de înțelegătoare, iar relația noastră este în regulă.
În primele două luni după percheziție, am fost mai precaut – cred că nu m-am abonat la niciun canal Telegram de opoziție timp de aproximativ două luni. Ulterior, mi-am creat un cont nou și m-am abonat de la acesta, folosind un alt telefon.
De atunci nu am avut nicio confruntare directă cu poliția. Dar când Alexei Navalnîi a murit, un ofițer local și o femeie întâmplătoare au venit la școala noastră. Ne-au avertizat că nu trebuie nici măcar să ne gândim să participăm la vreun protest”, a mai povestit adolescentul rus.
Foto – Profimedia Images
Citește și: